fbpx

Hogyan turbózhatod fel az Instagramon az organikus elérésedet?

Insta
Olvasási idő: 8-9 perc

Az Instagram kapcsán az már senki számára nem kérdés, hogy igenis érdemes jelen lenni a felületen, mert rengeteget segít a vállalkozásod vizuális kommunikációjában, a kellő bizalom kiépítésében, és nem utolsó sorban, a vállalkozás megítélésében is.

Adott egy felület, amiben sok lehetőség lakozik, mégis a magyar vállalkozók körében több fronton homály fedi a használatát. Kevesen tudják, hogy egy-két kattintással mennyi mindent ki tudunk hozni egy képből vagy videóból. Kevesen tudnak azokról a lehetőségekről, amelyeket a platform valójában nyújt számunkra. 

Biztosan te is érezted már, hogy készíted a posztokat, néha kiraksz egy sztorit, és egy könnyedebb napodon még egy videót is feltöltesz akár. 

De valahogy nem jön a siker és mégsem érzel rá az ízére. Pedig te ott vagy, jelen vagy.

Ez teljesen normális érzés. Ugyanis az Instagram is akkor működik jól, ha stratégiában gondolkozol, és napi szinten, megfelelően használod.

Ha tudod, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Ahhoz, hogy lássuk pontosan milyen funkciókat, és hogyan lehet használni, összeállítottam egy listát, amiben szerepel minden, ami a napi szintű jelenlétet segíti, színesíti és nem utolsó sorban elérést generál számodra.

Íme, néhány tipp, amivel fel tudod turbózni az oldaladat!

1. POSZT

Egy átlagos kép 23%-kal több elérést kap az Instagramon, mint a Facebookon. (Forrás: Blog.hubspot)

Kezdjük az alapoknál. A jól bevált módszer, miszerint készítünk egy posztot, ami állhat egy fotóból, vagy akár videóból is. Ez az, amiből később összeáll a feed, azaz a profilunk teljes kinézete. Minden egyes poszt önmagában és egységesen is helyt kell, hogy álljon.
Egy poszt akkor jó, ha bekerül a hírfolyamba, felkelti az érdeklődést, és kattintást generál. Továbbá, ha bekerül a feedbe a többi fotó közé, ránézünk, azt látjuk, hogy egységesség és egyediség lakozik az összképben.

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

2. LAPOZÓS POSZT

Kétszer nagyobb elérése lesz egy posztnak, ha lapozós poszt lesz belőle. (Forrás: Digital Information World)

A lapozós poszt egy normál poszt, egy kis csavarral. Míg alap esetben csak egy darab képet raksz ki, addig egy lapozós poszt esetén több, akár 10 kép is kikerülhet egymás után.
Innen is jött az elnevezés: át tudsz lapozni egyik fotóról a másikra, miközben ugyanazt az egy adott posztot nézed.
Sokkal több információt tudsz átadni anélkül, hogy keresgélni kellene őket.
Plusz, kiélheted a kreativitásodat és szerkeszthetsz magadnak egyedi grafikát, amibe szöveget, fotót, vagy akár egy listát is bele szúrhatsz!
Izgalmas és informatív képkockákat lehet elkészíteni, amiket szeretni fognak a követők!

3. HASHTAG

Az a poszt, ami tartalmaz hashtaget, tizenkétszer nagyobb elérésre számíthat! (Forrás: Huffpost)

A hashtag a követőszerző technikák egyike, ami arra hivatott, hogy a keresőben egy adott szóra, ha valaki rákeres, akkor bennünket is  megtaláljon.
Érdemes úgy összeállítani a hashtageket, hogy mindig az adott témához kapcsolódjanak, de tartalmazzák a brand és szolgáltatás hashtagjeit is!
Maximum 30 darabot lehet egy posztban használni, de ez esetben is érvényesül az az elv, miszerint „nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg”.

4. SZTORI – TÖRTÉNET

Az Instagram felhasználók 70%-a néz sztorikat! (Forrás: Techjury)

Az egyik legnagyobb különbség a poszt és a sztori között az az, hogy a sztori mindössze 24 órán keresztül elérhető tartalom, ami nem marad meg az oldalon, és egy nap elteltével eltűnik.
A sztori lehet laza, vidám, kevésbé edukatív. Nem kell 100%-ban tökéletesnek lennie.
A célja az, hogy a napjaidba adj betekintést, amit nem terveztél meg annyira előre, mint egy poszt esetén.

Kirakhatod, hogy épp könyvet veszel, futni mentél, vagy azt, hogy leöntötted magad kávéval.
Mesélhetsz egy rövid, egy perces videóban arról, hogy merre mész dolgozni, hol sétálsz el, mi mindent látsz.
De mesélhetsz arról is, hogy milyen termékeket használsz fel egy készülődés során, abban a pillanatban mi minden van körülötted.

Egy kis betekintést tudsz nyújtani a kulisszák mögé. Olyan témákat tudsz a sztori által megosztani, amiket egy posztban nem tennél. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a rendszeres sztorizás szorosabbra fűzi a kapcsolatot közted és a követők között. Te is használd ezt a lehetőséget az aktív kapcsolat kialakításáért. 

5. VIDEÓK

A videók kétszer akkora elérést generálnak, mint a képes posztok. (Forrás: Newsfeed)

Sokak nagy mumusa a videókészítés. Azonban, az Instagram is abba az irányba tart, hogy minél több videós tartalmat tegyenek közzé a felhasználók. Ezen tartalmak elérése fog a legjobban megugrani.

Videókat többféleképpen is használhatsz.

Posztban
3 mp – 10 perc hosszúságú lehet, ebből az 60 mp jelenik meg előnézetként, amikor valaki látja a saját hírfolyamában, vagy a te profilodon.

Sztoriban
4 db egymásba fűződő videó tudsz feltölteni, amik darabonként 15 mp hosszúságúak, így 60 mp lesz összesen vagy egyben 60 mp hosszúságú lehet, ez attól függ, hogy a te Instagram profilod be lett-e már frissítve központilag és elérhető-e már számodra a 60 mp

Live videó
4 óra hosszúságú lehet

Normál videó
Megszüntette az Instagram az IGTV-t, ehelyett elhelyezett a profilokon egy külön “videók” részt a Highlight alatt, ahová bármilyen, 10 percnél nem hosszabb videót tudsz feltölteni telefonról. Az asztali gépedről, vagy a laptopról azonban 60 percnyit is lehetőséged van feltölteni.

Kezd kicsiben, fokozatosan. Szokj hozzá a videózáshoz rövid sztorikban, majd mesélj 3-4 percben, végül próbáld ki a live változatot is, ahol akár egy komplett interjút is elkészíthetsz! Abban az esetben, ha szükséged van egy kis löketre, ajánlom figyelmedbe a Te vagy a brand videós brand challange lehetőségét, mely segítségedre lesz az elindulásban

6. JELÖLÉSEK – POSZTBAN, SZTORIBAN

Azok a posztok, ahol jelölve van a lokáció, 79%-kal jobb elérést generálnak, mint azok, amikben nincs jelölve a helyszín.                   (Forrás: Blog.hubspot)

A jelölések több szempontból is hasznosnak.
Egyrészt, meg tudod mutatni, hogy kivel és/vagy hol dolgozol együtt, ami akár a PR-odat is emelheti.
Másrészt, a partnered is azt érzi, hogy örömmel dolgozol vele, hiszen bejelölted őt egy posztban, vagy sztoriban!
Harmadrészt, a jelölt vállalkozás/személy tovább tudja osztani a sztoridat, amivel azt éred el, hogy gyakorlatilag ingyen jutsz el az ő követőtáborához.
Összességében véve, nagyon hasznos a jelölés, mert mindkét fél jól jár vele és semmibe nem kerül!

És még két bónusz, amikkel érdemes foglalkozni!

SZTORI MATRICA
A sztori funkción belül megannyi extrát elérsz, ilyenek a matricák is.
Rá tudod rakni a képre, vagy videóra, hogy milyen hangulatod van, hol vagy pontosan, kivel dolgozol együtt. Ezek is színesítik a megjelenést.

Kérdés matrica, szavazós matrica és minden egyéb más. A választás joga a tiéd!
Előre gyártott, kész matricákat is találsz, csak be kell írni a keresőbe pl.: „péntek”, majd ezek után több változatból választhatsz, csak kattints arra, amelyik a legszimpatikusabb számodra.

HIGHGLIGHT

Korábban említettem, hogy a sztori csak 24 órán keresztül érhető el, utána viszont eltűnik. De, ha olyan tartalmat készítettél, amit szeretnél mégis meghagyni az oldalon, lehetőséged van rá.
Legyen szó megrendelési információkról, címről, aktuális akciókról, vagy akár állandó partnerekről, termék listáról.
Ezt úgy hívják, hogy Highlihgt. A profilodon, a bio alatt találod meg, ide fogja menteni őket az Insta. 

Nem kell, hogy ömlesztve legyenek, különböző kategóriákra is oszthatod őket. Ezeket el is tudod nevezni és egységes kinézetet is tudsz nekik adni.

Ahogy a felsorolásból is látszik, az Instagram rengeteg lehetőséget rejt magában, amiket be lehet építeni a napi rutinba!
Egy szakmai poszt, egy kulisszák mögötti sztori és egy hasznos, őszinte videó felpörgeti az oldal elérését!
Ügyes tervezéssel, egy kis kreativitással és előre megírt stratégiával megfelelő minőségű és mennyiségű követőhöz juthatunk.

Ha úgy érzed, hogy ez a felület adna hozzád és a vállalkozásodhoz, de nem tudod, hogyan kezdj bele, gyere el workshopunkra az Instagram 1000 követő alatt című képzésre!

De ha csak egy gyorstalpalóra vágysz, mert néhány kérdés maradt a fejedben, amitől nem áll össze a teljes kép, és egy kis bátorításra vágysz, akkor jelentkezz egyéni konzultációra!

A szerző

Potyondi-Galasi Orsi

FOTÓS, VIZUÁLIS MÁRKAÉPÍTŐ, ELŐADÓ

Az utóbbi időkben a munkám nagy része szervesen kapcsolódik a közösségi média platformokra készített fényképek készítéséhez, továbbá a vizuális márkaépítéshez. A fő fókusz a vizuális kommunikációt teszi ki, kezdve egy tudatosan felépített oldallal, majd megtámogatva ezt megfelelő képekkel, és befejezve egy jól és látványosan kialakított feeddel.

Jelentkezés
Nincs folyamatban lévő jelentkezésed.
0
×

Cart