fbpx

Miért nem működnek a Facebook hirdetéseink? – szokták kérdezni

Az elmúlt néhány hónapban, mióta elkezdtem aktívan posztolni a Facebook hirdetésekkel kapcsolatban, szinte heti rendszerességgel keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy mi lehet a baj a hirdetéseikkel? Van, aki házon belül oldja meg, van, aki kiszervezi ügynökségnek, de mégis mi lehet az oka annak, ha nem úgy jönnek az eredmények, ahogy azt szeretnénk?

Összeszedtem azokat a leggyakoribb hibákat, amiket tapasztaltunk, így viszonylag gyorsan kideríthető, hogy hol csúszik el a dolog. Ez alapján a lista alapján, akár a megbízott ügynökséged munkáját is tudod ellenőrizni. 

1. Nincsen célja a hirdetésnek

A hirdetés cél nélkül szinte biztos nem hoz olyan eredményt, mint amit egyébként elvárnánk tőle. Fontos tehát meghatároznunk, hogy miért indítjuk a hirdetéseket, mi a kívánt eredmény, mennyit tudunk és mennyit vagyunk hajlandóak az eléréséért fizetni. Bármi is legyen a cél, fontos, hogy világosan meg legyen határozva.

2. Nincsen beállítva a mérés

Ha nincsenek beállítva a mérések, hiába látjuk kristálytisztán a célunkat, nem fogjuk tudni, hogy elértük-e vagy teljesen rossz irányba megyünk. Így aztán lehetséges, hogy olyan hirdetéseket futtatunk, amik baromi drágák, és közben leállítottuk azt, amelyik az eredményeket generálta? De honnan is tudhatnánk, ha nem látunk analitikát?

3. Kiemelést használnak a hirdetéskezelő helyett

A Facebook már csak olyan, hogy szeretné, ha minél többet hirdetnénk nála, és szereti is felhívni a figyelmünket arra, hogy ez gyorsan meg is tehetjük a kiemelés gombra kattintva. Nincsen ezzel semmi baj, hiszen egyébként is tudjuk már, hogy költenünk kell a hirdetésekre, de ha már ezt tesszük, inkább használjuk a hirdetéskezelőt, és annak pontosabb beállítási lehetőségeit, hiszen a kiemelésnél olyan beállításoktól esünk el, melyekkel optimálisabban tudnánk a költségkeretünket elhasználni.

4. Nincsen meghatározva a célcsoport

Lehet unalmas már a „ki a célcsoportod?” kérdés, pedig ez a hirdetések indításának egyik első lépése. Ki használja, vagy kinek szánod a termékedet, szolgáltatásodat? Ki olvassa a blogodat? Ki a legjobb ügyfeled? Már tudjuk, hogy mindenki nem lehet a vásárlód, mindenki nem szeretheti a terméked, és a világ összes pénze sem lenne elég, ha mindenkinek azonnal el szeretnéd juttatni az üzeneted. Szűkítsd a célcsoportod! Határozd meg, kit szeretnél elérni, és mit szeretnél üzenni neki, utána pedig tereld őt az 1. pontban meghatározott célod felé!

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre.

5. Nem használnak remarketing közönségeket

Biztosan hallottad már, hogy van egy fantasztikus közönség, akiknek szinte kötelező hirdetned, ez pedig a remarketing közönséged. Ők a weboldalad, Facebook és Instagram oldalad látogatói. Ők már ismernek, ők egy „felmelegített” közönség, akiknek sokkal hatékonyabban tudsz hirdetéseket megjeleníteni. Kár lenne kihagynod!

6. Nem használnak hasonmás közönségeket

A remarketing mellett van egy másik közönség, akiket nem felejthetsz ki a stratégiádból, ők pedig a hasonmás közönségek, amikor a már meglévő közönségedhez hasonló embereket keres az algoritmus, és nekik jeleníti meg a hirdetésed. Szóval van egy hatalmas közönséged olyan emberekből, akik a látogatóidra, vásárlóidra hasonlítanak, és eddig nem hirdettél nekik? A Hogyan kell egy sikeres Facebook oldalt működteni 2020-ban? workshopon megmutatjuk hogyan tudod létrehozni és használni ezt a közönséget! Csatlakozz hozzánk!

7. Mindig csak eladni akarnak

Elmegy a kedve a felhasználónak, amikor 1 perc görgetés alatt már a 20. eladási célú hirdetést látja a hírfolyamban, mikor ő csak ki akarta kapcsolni kicsit az agyát. Nincsen baj a „vegyél, vegyél, vegyél” stratégiával, de sokkal költséghatékonyabb, figyelemfelkeltőbb és felhasználóbarátabb, amikor beszúrunk az értékesítő célú hirdetések közé néhány eltérő típusú posztot, melyekkel például tanítunk, szórakoztatunk, motiválunk vagy inspirálunk. Kire emlékszel vissza szívesebben, és kitől vásárolnál előbb? Aki le akar nyomni valamit a torkodon, vagy aki valamilyen formában értéket is ad neked? 

8. Nem stratégiában gondolkoznak és nem hosszú távon

Amikor hirdetésekről van szó, érdemes folyamatokban, stratégiában gondolkoznunk. Vagyis melyik közönségnek a vásárlási folyamat melyik szakaszában, milyen üzenetet mutatunk meg, és milyen célteljesítést várjuk el tőlük. Soha ne pár nap eredménye alapján vonjunk le messzemenő következtetéseket, mert talán téves feltételezésekbe bocsátkozunk és később emiatt nem jönnek majd az eredmények.  

9. Megbolondítják az algoritmust

Te is türelmetlen típus vagy? Bevallom én is. Pedig a hirdetések futtatásánál nem eshetünk abba a hibába, hogy óránként, vagy akár naponta variálunk valamit. Van egy algoritmusunk, aki a háttérben a beállításink alapján tanul és dolgozik. Ha folyamatosan módosítgatunk, összezavarjuk, így a betanulási idején kívül még arra is várhatunk, hogy szegény összeszedje magát.

10. Nem figyelnek a minőségi megjelenésre

Első benyomást egyszer tehetsz. Na jó, a közösségi médiában talán 2-3-szor. De ne szúrd el a pillanatot azzal, hogy nem adsz a minőségi megjelenésre. Ehhez hozzá tartoznak a minőségi képek, a jól megírt frappáns szövegek, a jól felépített és optimalizált Facebook oldal a megfelelő borítóképpel, profilképpel, leírásokkal, minőségi tartalommal. Fontos a bizalom, és ezt többek között a minőséggel fogod kiérdemelni a közönségedtől.

11. Nincsen összhangban a weboldal és a hirdetés

Szuperül megfogalmaztad a hirdetést, kiválasztottad a tökéletes képet, van egy jó tartalmad, ajánlatod, ígéreted, amivel sikerült megnyerned és átkattint a weboldaladra. Azt hihetnéd, hogy nyert ügyed van, pedig az átkattintás csak fél siker. A weboldal tartalma fogja lezárni a folyamatot. Ha a weboldalad nincsen összhangban a hirdetéseddel, grafikailag, színvilágában, szövegezésében, vagy esetleg egy teljesen más ajánlat van rajta, akkor elveszítetted a felhasználót, és kidobtad a kattintásának költségét az ablakon. (No, meg a Facebook is bünteti, ha nem szabály szerinti az érkezőoldalad.)

Mindig figyelj az összhangra, mind tartalmilag, mind grafikailag. Legyél egységes, összeszedett és következetes.

12. Régi, nem mobilbarát a weboldal

Hányszor hagytál ott egy weboldalt, mert nem működött megfelelően, átláthatatlan volt, vagy éppen nem találtad, amit kerestél? A világ legjobb hirdetése sem fogom bevételt generálni neked egy rossz, régi, használhatatlan weboldalon. Ez tény. Tehát ha a weboldaladra forgalmat terelsz, először ellenőrizd, hogy használható-e mobilon. Ma már a forgalom közel 70%-a mobilról érkezik. Ez nem elhanyagolható, és figyelembe kell vennünk a hirdetések tervezése során. Rossz weboldalra inkább ne is irányíts forgalmat!

Ha ezeket a pontokat betartod, egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy sikeres Facebook hirdetéseket futtass, és jöjjenek a várva várt eredmények.

Tapasztalatom szerint, ezek azok a buktatók, amik miatt el lehetnek csúszva a Facebook hirdetéseid.

A Facebook hirdetések beállítása mondhatni egy külön „szakma”, ha nem tanulod meg hogyan kell jól csinálni, nem fog eredményt hozni.

Ha elakadtál a folyamatban, segítségre lenne szükséged jelentkezz a Hogyan kell egy sikeres Facebook oldal üzemeltetni 2020-ban? workshopra, ahol a gyakorlatban megmutatok neked minden beállítást, stratégiai lépést, és élőben válaszolok a hirdetésekkel kapcsolatos kérdéseidre! Várlak szeretettel!

Részletek a workshopról.   

A szerző

Kovács SZINTI

PPC specialista

Hirdetések kezelésére specializálódtam, és elsajátítottam a közönségek elérésének leggyorsabb módját.

Ügyfeleimmel néhány hónap alatt, a semmiből építünk fel több ezres követőtábort, szerzünk több 10.000 látogatót a weboldalakra, érünk el több 100.000 embert a social platformokon, sikeresen töltünk meg képzéseket, vezetünk be új szolgáltatásokat.

A jelenlegi helyzetben látom csak igazán, mekkora érték, ha valaki birtokában van a tudásnak, és képes a hirdetések segítségével eljutni a közönségéhez. 

Jelentkezés
Nincs folyamatban lévő jelentkezésed.
0
×

Cart