fbpx

Nem csak a fiataloké a közösségi média – Valahovits Szilvi, kommunikációs szakemberrel készült interjú

brand
Olvasási idő: 11-12 perc

Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen szempontból építsem fel a Valahovits Szilvivel készült interjút, mert több aspektusból is tanulságos a sztorija. Számomra talán az egyik legfőbb mondanivalója, hogy nemcsak a fiataloké a közösségi média.

Szilvi nagyon agilis, és pont ennek köszönheti, hogy egy ismert hetilapnál kapott állást, ahol korszerű újításokat kezdeményezett a marketingkommunikációs tevékenységekben.

De mi volt az, ami megadta ehhez Szilvinek a lendületet? Hol képezte magát, és mit kapott a képzésektől? Spoiler – igen, Szilvi nálunk tanult.

Boróka: Szilvi, kérlek, kicsit mutatkozz be. Ki vagy te, és mit érdemes tudni rólad?

Szilvi: A marketing- és sajtókommunikáció területén tevékenykedem már 9,5 éve. Előtte az idegenforgalomban dolgoztam, és tréningeket szerveztem a Vodafone-nál. Nagyon sok mindent tanultam az évek során, van idegenforgalmi és kommunikációs végzettségem, illetve trénerkedtem is. A PR volt az első szakma, amit kitanultam, de sosem dolgoztam benne 9 évvel ezelőttig, amikor szembejött egy lehetőség. A egy kerületi önkormányzat sajtóosztályán kaptam egy pozíciót. Először megijedtem, de nem bántam meg, hogy elvállaltam. Arra inspirált, hogy fejlődjek; beiratkoztam egy újságíró-iskolába, és tanultam íróképzőben. Fejlesztettem magam az íráskészség és a fotózás területén is. Az utóbbi 2-3 évben azt vettem észre, hogy nagyon fontos jelen lenni a közösségi médián, és nem mindegy, hogyan kommunikálunk rajta. Így elkezdtem azon gondolkozni, hogy 46 évesen tovább képezzem magam ezen a területen.

Boróka: Ha jól emlékszem, volt az életedben egy fordulópont, amikor valaki elültette a fejedben a gondolatot, hogy el kéne indulnod és jobban kellene képezned magad. A te korosztályodra annyira nem jellemző az érdeklődés a közösségi média iránt, de te leszámoltál minden sztereotípiával, és azt mondtad, hogy ezt meg kell tanulni. Ezek a folyamatok hogyan zajlottak benned?

Szilvi: Igen, van egy kedves barátom, aki fejvadász, de coach-ként is dolgozik, ő azt tanácsolta nekem, hogy ha egyszer kinéztem magamnak a kommunikáció-marketing területét, akkor folyamatosan képezzem magam, és keressek új utakat. Próbáljak meg specializálódni egy területre, mivel az, hogy kommunikációs szakember vagyok, nagyon tág fogalom. Ma a piac megkívánja, hogy minél több készséged legyen, és minél több dolgot ismerj. Így azt tanácsolta, hogy gondoljam végig, mi az, ami a leginkább érdekel, és abba az irányba kezdjek el fejlődni.

Szerettem a munkám, de akartam valami újat, valami többet, ezért választottam ezt az utat.

Boróka: Mit találtál a képzések világában a magyar piacon? Hogyan kötöttél ki végül nálunk?

Szilvi: Először az én korosztályomban mindig az merül fel, hogy a jó képzések csak az egyetemeken és a főiskolákon vannak. Elkezdtem keresni ilyen szakokat, de utána végignéztem, hogy mivel foglalkoznak, és rájöttem, hogy gyakorlati képzést és tudást nagyon kevesen vagy szinte sehol nem adnak. Nekem már van 3 diplomám, és átgondoltam, hogy minek töltsek el újabb 2-3 évet egy 4. diploma miatt, ha nekem gyorsan kell hasznos, gyakorlati tudás.
Én a Toastmasters retorika klubnak vagyok a tagja most már 2-3 éve. Az egyik csoporttársam és én megkaptuk feladatnak, hogy kezeljük a klub Facebook oldalát, és minél színesebb tartalmakat gyártsunk oda.

A csoporttársam hozzád iratkozott be, és készített veled egy interjút. Akkor kérdeztem rá nála, hogy tetszett neki a tanfolyam, ő szívből ajánlott téged, én meg rögtön jelentkeztem hozzád.

Boróka: Hogyan érkeztek meg hozzád a tanfolyamaink? Miben találtál minket másnak?

Szilvi: Válogattam a tanfolyamok közül, és mivel a munkám az önkormányzatnál az volt, hogy minél frappánsabb és rövidebb szövegeket, posztokat írjak, ezért kötöttem ki először a Frappáns szövegírás tanfolyamon. Nagyon tetszett, pörgős és gyakorlatias volt.

Aztán jött a covid, én pedig már bejelentkeztem a Te vagy a brand – személyes márkaépítés a közösségi médián élő tanfolyamra. A vírus miatt ezt online kellett már megtartani, és az én fejemben az volt, hogy az online-ról szó sem lehet, megvárom a személyes képzést. Aztán rá kellett jöjjek, hogy az élő tréningek lehetősége még messze lesz a vírus miatt. Így hát, egy életem egy halálom alapon úgy döntöttem, megpróbálom virtuálisan, és nem bántam meg! Rájöttem, hogy nagyon jó, hogy többször újra tudom hallgatni a workshop felvételét és így is megkapok minden információt. Persze jó lett volna a többiekkel beszélgetni, de szerintem te erre is adtál lehetőséget, mert interaktív volt a tanfolyam.

Én itt jöttem rá, hogy ez az online egyébként jó dolog.

Ezután következett a Facebook tanfolyam és a hirdetéskezelés megtanulása. Az önkormányzatnál volt egy nagyjából 20 ezer fős közösségünk a Facebookon, és észrevettem, hogy az elérések száma stagnált. Ezért döntöttünk a hirdetések mellett, de ez nem olyan egyszerű. Nem akartam ész nélkül hirdetéseket készíteni – ennek semmi értelme nincsen. Ezért jelentkeztem a Hogyan kell egy sikeres Facebook oldalt működtetni?  tanfolyamra. Utána jött a Személyes márkaépítés a LinkedInen és a Márkaépítés az Instagramon tanfolyam. Szerintem ezek azok a felületek, amik az én szakmámban elengedhetetlenek.

Boróka: Mit kaptál ezektől a tanfolyamoktól? Hogyan tudtál fejlődni általuk?

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Szilvi: Nálatok gyakorlati tudást kaptam, amit érthetően és egyszerűen adtok át. Nagyon tetszenek a prezentációk, ahogy szemléltetitek az anyagot, színesek és beszédesek.

Az összes tanfolyam nagyon inspiráló és gondolatébresztő. Ti elmondtok utakat és opciókat, és mindenki meg tudja találni azt, ami neki a legjobb. Szerintem ebben az a nagyszerű, hogy te nem raksz be minket egy dobozba, hogy mindenkinek csak így és kizárólag csak úgy lehet ezt csinálni, hanem inspirálsz minket arra, hogy nézzünk körül, és mérjük fel a piacot. Nézd meg, hogy neked mi tetszik, és gondolkozásra ösztönzöl minket. Majdnem minden tanfolyam úgy kezdődik, hogy egyáltalán gondoljuk végig, mit szeretnénk képviselni és adni. Nagyon sok ember már itt el szokott akadni, mert nem tudják, hogy mi a valódi céljuk, és mit akarnak közvetíteni.

Boróka: Köszönjük szépen. Most történt egy áttörés az életedben, hiszen váltottál. Úgy tudom, hogy egy elég menő munkahelyet sikerült megszerezned egy ismert hetilapnál. Ez hogy történt?

Szilvi: Január elseje óta dolgozom itt, most telt le pont az első hónap, ami nagyon intenzív volt. Nálam 15-20 évvel fiatalabbak dolgoznak itt, még a főnököm is sokkal fiatalabb. Én ettől nem ijedtem meg, tudatosan választottam ezt a helyet. Mindig azt gondoljuk, hogy egy munkahelyen csak a fiataloknak van esélye, de ez nem igaz. A fiatalok kellenek az újításhoz meg az ötletekhez, de én pont azért kellettem ebbe a csapatba, mert túl sok volt a fiatal. Nekem van munkatapasztalatom, rendszerben gondolkodom, és tudom, mi a célravezető. Emiatt jó, ha vannak idősebbek is. Mind a két korosztály tud egymástól tanulni. Én arra inspirálom magam, hogy a komfortzónámból kilépjek. Erre ez nagyon jó, mert nem ugyanazok a feladatok vannak, nem ugyanazokkal az emberekkel és korosztállyal.

Boróka: Gratulálok az új munkahelyedhez! Mondhatni, ebben a munkakeresésben és munkavállalásban szerepet játszott, hogy megnőtt az önbizalmad, és versenyképessé vált a tudásod az online marketing terén, mert képezted magad. Így be merted vállalni, hogy bemész oda, és a fiatalok nem fognak tudni zavarba hozni, amikor szóba kerül az Instagram és társai. Ez hatással volt a munkahelyválasztásra?

Szilvi: Igen! Egy nagyon fontos dolog volt: amikor az ember elkezd állásinterjúkra járni, ugye célszerű felkészülni az adott cégből, ahova éppen megy interjúra. Az internet világa ebben megkönnyíti a dolgunkat, hiszen könnyen információt kaphatunk egy cégről. Neked pedig lehetnek ötleteid, mikor pörgeted a közösségi média oldalát, hogy mi az, ami jó; mi az, ami tetszik és mi fejlesztendő. A ti tanfolyamaitok által rögtön elindult bennem az ötletelés. Az interjún kétszer is megkaptam azt a kérdést, hogy mi az, amit változtatnék, és milyen ötleteim vannak. Ha nem jártam volna hozzátok, akkor ezt biztos nem tudtam volna megválaszolni.

Boróka: Váó! Nagyon gratulálok neked! Múlt héten kikérted a tanácsomat néhány dologban, így jobban beleláttam abba, amit a hetilapnál csináltok. Azt látom, hogy te ott most eléggé diktálod az iramot. Hiába vagy 46 éves, hiába tartozol az idősebb korosztályhoz, mégis egy olyan versenyképes tudással jelentél meg, amivel kimozdítod őket a komfortzónájukból. Újító és formabontó ötleteid vannak a marketing- tevékenységükhöz kapcsolódóan.

Szilvi: Igen! Azt is meg kellett tanulnom, hogy nem elég, ha van egy ötleted, mert azt elő is kell adni, és le kell írni. Kicsit izgulok, mert vannak terveim, ezeket ki is alakítottam. Csak szeretném, hogy valóban sikerüljön is és eredményt hozzon. Úgy vagyok vele, ha nem próbálom meg, akkor sose tudom meg, hogy beválik-e. Ebből rengeteget tudok tanulni, és ez nagyon izgalmas. Vannak ötleteim, és ezeket szeretném beépíteni és véghez vinni.

Boróka: Bízok benned, hogy nyitottak lesznek az ötleteidre és a modern marketingkommunikációs módszerekre, amiket nálunk sajátítottál el. Még egyszer szívből gratulálok neked! Csak így tovább, és mutass jó példát a korosztályodnak, meg a fiataloknak is! Egy embernek folyamatosan képeznie kell magát, mindegy, melyik korosztályról beszélünk, mert a közösségi média csatornák dinamikus fejlődése megköveteli ezt.

Szilvi: Ez megkerülhetetlen. Úgy veszem észre, hogy az ismerőseim, akiknek vállalkozásaik vannak, a vírus miatt most kezdenek el nyitni e felé, mert rájöttek, hogy muszáj jelen lenni. Folytatni fogom a tanulást.

Idősebbnek, fiatalabbnak tanulságos Szilvi agilitása, mindannyian tanulhatunk és inspirálódhatunk belőle!

Mi pedig a Te vagy a brand oldaláról folytatni fogjuk, hogy jó hangulatban, korszerű, modern, gyakorlatias és használható tudást oktassunk, amivel a vállalkozókat, marketingeseket versenyképes szakértelemhez juttatjuk. További információ a tanfolyamokról itt.

Jelentkezés
Nincs folyamatban lévő jelentkezésed.
0
×

Cart