Kosár

Mi az a TikTok, és hogyan indulj el rajta?

Olvasási idő: 10-11 perc

Mi az a TikTok?

A TikTok egy rövid videók megosztására alkalmas applikáció, amit 2016-ban egy kínai, ByteDance névre hallgató tech startup indított az útjára.

A TikTok igazi felemelkedése 2017 végén kezdődött, amikor is megvásárolta az egyik rivális applikációt, a Musical.ly-t, és ezzel egyik pillanatról a másikra 200 millió fiókkal nőtt a felhasználói bázisa.

Ami különlegessé teszi a TikTokot, hogy a megosztott rövid videókhoz az applikáción belül zenei aláfestést vagy különböző hangeffekteket választhatunk, amelyekből végeláthatatlan mennyiség áll a felhasználók rendelkezésére.

A TikTokon is jelentős szerepe van az influenszereknek, akárcsak az Instagramon és a YouTube-on. A magukat ezekhez a virtuális színpadokhoz kreatívan adaptáló fiataloknak az algoritmus bőséges eléréseket biztosít, így valaki akár néhány hónap alatt TikTok-famous lehet, azaz híressé válhat a TikTokon. A nagy elérések biztosítása – amivel a platform jelenleg a leginkább kecsegtet – édes csábítás lehet azoknak a tartalomkészítőknek, akik belefáradtak más közösségi felületek egyre csökkenő organikus eléréseibe.

Minden új közösségi média terjedésének kulcsa ugyanis, hogy képes legyen odacsábítani azokat a kreatív tartalomkészítőket, akik később ott tartják majd a tartalomfogyasztókat. A TikTok ezért egyelőre még elég bőkezűen szórja az olyan hiúsági mérőszámokat, mint a követők vagy a megtekintések száma.

Mekkora a TikTok?

top-apps-worldwide-may-2021.jpeg

A TikTok folyamatosan rekordokat dönt.

2021. májusi adatok szerint a TikTok volt világszinten a legtöbbet letöltött applikáció. Ezzel maga mögé utasította a Facebookot és az Instagramot is.

Jelenleg a világon a 4. legnagyobb közösségi média. Átlépte a bűvös egymilliárd felhasználót, és ezzel örökre beírta magát az óriások közé, hiszen ezt megugrani eddig csak a Facebooknak, YouTube-nak és az Instagramnak sikerült.

statistic_id272014_global-social-networks-ranked-by-number-of-users-2021.png

Magyarországon mi a helyzet?

Tinédzserek táncikáló és tátogó applikációja, ahol maximum a bubble teának éri meg hirdetni?

Már régen nem.

Tudjuk, hogy az új technológia korai elfogadói általában a fiatalok, és az idősebbek majd később zárkóznak fel. Ez a felzárkózás az utóbbi évben már erősen megfigyelhető, és most is zajlik a TikTok esetében.

A szülők hallanak a TikTokról a gyerekeiktől, és sokan kíváncsiságból letöltik az applikációt. Amerikában már látható, hogyan „idősödik” ez a platform is, ebből már előre jelezhető, hogy itthon is ezt a mintát fogjuk követni.

statistic_id1095186_tiktok-user-ratio-in-the-us-2021-by-age-group.png

Vicces tény, hogy a TikTok azon időszakában, amikor egyre több Y generációs tartalomkészítő kezdett megjelenni, számtalan olyan videót lehetett találni, ahol egy tini beolvas egy 30 évesnek, hogy ő már túl öreg a TikTokhoz, mire a 30 éves visszaszól a tininek. Ezek a generációs párbajok lecsengtek. Ma már a 81 éves #fitnessaddict nagymama és az 50 éves, alakjával 20 éves lányokat megszégyenítő 4 gyerekes anyuka táncikálása is teljesen megfér a platformon, és senki sem küldi el őket a Facebookra. Beállt a generációs béke a TikTok-univerzumban.  

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Miben más, mint a többi közösségi média?

A legnagyobb eltérés ennek a közösségi médiának a szerkezetében, összehasonlítva az általunk jól ismert évtizedes termékekkel, az úgynevezett „For You” oldal. Míg a többi platform úgy építette ki magát, hogy elsősorban azoknak az embereknek a posztjait lásd, akiket te bekövettél, itt nem ez a jellemző. Az algoritmus nagyon hamar megtanulja, hogy mi érdekel téged, és ez alapján válogat össze tartalmat számodra teljesen idegen felhasználóktól. Tehát a mesterséges intelligencia felméri a preferenciáidat, és ő állítja össze a videófolyamodat, folyamatosan új videókat dobál be és tesztel számodra.

Ezután azok az apukák, akik arról panaszkodnak, hogy a TikTokon csak bikiniben táncoló csinos lányok vannak és semmi más, kétszer is gondolják meg…

A TikTokon a tartalomkészítők arra hajaznak, hogy annyira jó videókat készítsenek, hogy azok rákerüljenek az emberek „For You” oldalaira. Ebből a koncepcióból ered annak az elképesztő mértékű virális terjedésnek a lehetősége, amellyel a platform igyekszik a felhasználókat ideédesgetni, és rávenni őket a tartalomkészítésre.

Van már minőségi tartalom a TikTokon is: megjelentek rajta a recept- és barkácsoldalak, művészek alkotnak, pénzügyi szakemberek, marketingesek vagy coachok edukációs tartalmakat készítenek.

A TikTok alapvető kultúrája a szórakoztatásból ered, ezért nehéz ettől elszakadni. Ha valaki mégis okítani szeretné itt a felhasználókat, ahhoz ki kell tapasztalnia az edutainment és infotainment műfaját – itt cukorkába kell ugyanis csomagolni az információt, mielőtt fogyaszthatóvá válik a platformon.

A nagy kérdés: el kell-e nekem kezdeni TikTokozni?

12 éve figyelem és használom a közösségi médiát. Építettem fel több tízezres követőtáborokat Facebookon, Instagramon, Pinteresten, LinkedInen is. Minden közösségi média ugyanazon az életcikluson megy keresztül. Az indulás pillanatában kevés a felhasználó, kevés a hirdető. Ezért a cég első számú stratégiája ebben az időszakban az, hogy odacsábítsa a felhasználókat és a tartalomkészítőket.

Amikor elég felhasználó van már, akkor a platform monetizálható, és elindulhatnak a hirdetések. Ezért az első időszakban minden platform nagyon bőkezű az elérésekkel. Lásd Instagramon Chiarra Ferragnit, akit a Forbes a világ legbefolyásosabb divatinfluenszerének nevezett. Ő az Instagram kezdeti szakaszában csak egy egyszerű fiatal lány volt, akit kinevettek, hogy miért posztolgat erre a furcsa applikációra, amit Instagramnak hívnak, ma pedig egy milliárdos vállalkozó saját divatmárkával.

A TikTok ebben a felépülési szakaszban van most. Azok, akik most megalapozzák a brandjüket, behozhatatlan előnyre tesznek szert, mire telítődik a platform. Lehet, hogy ma még nevetnek a videóidon, de pár év múlva mindenki olyan akar lenni majd, mint te.

A TikTok jövője – nézzünk bele a kristálygömbbe

giphy.gif

A TikTok sorsa már eldőlt. Jött, látott, győzött, és marad – az életünk részévé és a marketingesek eszköztárának egy újabb kellékévé válik.

A platformra egyre többen regisztrálnak, egyre többen építenek követőtábort, egyre több lesz a tartalom, és így a verseny. Egyre több videót posztolnak a felhasználók, és az algoritmikus kiválasztódás alapján a népszerűbb nyer. Kialakulnak a top- és mikro-influenszerek, a márkák pedig már itt is rutinszerűen használják az influenszer-marketinget. A hirdetések egyre kifinomultabbak és egyre szélesebb körben elérhetőek lesznek, és mivel lassulnak az elérések, egyre több cég lesz kénytelen fizetni a megjelenésért.

Az organikus Kánaán egy napon – mint ahogyan anno, 2018-ban a Facebookon – nagy dirrel-durral véget ér, vagy ha van egy kis eszük, akkor szép lassan csavarják majd le azt, hogy ne haragítsák magukra a felhasználókat.

A TikTok, mint marketingeszköz

Alapvetően három lehetőséged van, hogy marketingcélokra használd a platformot.

Saját fiók, elképesztő organikus elérésekkel

Most még tényleg rendkívül gyorsan lehet márkát építeni a TikTokon, mivel nagyon magasak az organikus elérések. Bármely márka egyszerűen átütő tartalommal tetemes követőtáborra és elérésekre tehet szert mindössze néhány hónap leforgása alatt.

Influenszer-marketing

A TikTokon már több fiatal büszkélkedhet 500 ezer feletti követőtáborral. Ezeknek a fiatal közösségi média-sztároknak nagy része még tényleg 20 év körüli. Azok a márkák, akik rajtuk keresztül ezt a generációt szeretnék megszólítani, már rendszeresen használják őket termékmegjelenítésre, szponzorált videókon keresztül.

Remélhetőleg később egyre több influenszer fog felépülni az idősebb generáció képviselőiből is. A TikTokon az influenszer-marketing még úttörő szakaszában van.

TikTok hirdetések

A TikTok csak 2019-ben tette lehetővé a hirdetések futtatását a platformon.

Hirdetések elhelyezésére több opció van a platformon, és jelenleg néhány újabb áll tesztelés alatt.

Az egyik leghatékonyabb hirdetési forma a feedben elhelyezett videós hirdetések: a felhasználók For You oldalán megjelenő videóhirdetés, amelyet ugyanúgy lehet kommentelni, lájkolni, mint a többi videót – az a kulcs, hogy annyira platform-autentikus videót készítsünk, hogy fel se tűnjön a felhasználónak, hogy fizetett hirdetést néz.

Első lépésként, ha a TikTok marketinget szeretnétek használni, el kell indítanotok a márka saját TikTok fiókját, és kihasználni a bőséges organikus eléréseket, amíg lehet.

A szerző

Csábi Boróka

Te vagy a brand alapítója

Ha ügyes vagy már építed a céged márkáját. Ha nagyon ügyes vagy, akkor nem csak a céged márkáját, de mellé a saját személyes márkádat is építed.

Azt látom, azok a cégek, ahol együtt épül a márkával a cég víziókkal és miértekkel rendelkező frontemberének személyes márkája, könnyebben és gyorsabban válnak ismertté.