Kosár

Miért unalmas a legtöbb márka közösségimédia-kommunikációja?

content
Olvasási idő: 4-5 perc

Sok márka küzd azzal, hogy nem tud a közösségi médián olyan tartalmat létrehozni, amely megfogja a célzott közönséget, így alacsony az aktivitási arány, és nem alakul ki a közösség sem.

Muszájból kitesznek néhány posztot, mert a közösségi médián jelen kell lenni, de a posztok laposak, személytelenek, nincs bennük kreativitás, és nem szólítják meg a közönséget. Az algoritmus ezért hátra rangsorolja őket, és borzasztó kevés emberhez jutnak el. Így a cég maga is egy értelmetlen és felesleges nyűgnek érzi a közösségimédia-jelenlétet.

Pedig a márkák ma a közösségi médián épülnek, azokon a felületeken, ahol egy üzleti identitás kétirányú kommunikációt tud folytatni a célzott közönséggel, ahol megírhatja a saját narratíváját, folyamatos és releváns tud maradni, és mindig magára tudja irányítani a figyelmet. 

Sok márka azzal rendezi el a közösségimédia-kommunikációt, hogy kitesz néhány fotót az eseményekről egy semmitmondó, általános mondattal, megoszt néhány hírt vagy cikket, és steril fotókon keresztül reklámozza a termékeket. És ezzel valahogy ki is fullad az egész kommunikáció.  

Nem ismerik fel, hogy a közösségi médián akkor tudsz aktív közönséget felépíteni, ha értéket nyújtasz, és olyan tartalmat kell létrehoznod, amely személyes szinten kapcsolódik a követőidhez. 

„Mi hasznunk van belőle?”

A „mi hasznunk van belőle?” vagy „what’s in it for me” koncepciót a marketingesek jól ismerik. Ez egyszerűen az ügyfél nézőpontja. Azt jelenti, hogy az ügyfelek szeretnék tudni, hogyan szolgálja őket a termék vagy szolgáltatás, hogyan oldja meg a problémáikat, vagy hogyan javítja az életüket valamilyen módon.

Egy termék reklámozásakor fontos ezt a nézőpontot szem előtt tartani, és kihangsúlyozni az ügyfél számára a termék vagy szolgáltatás értékét. Ahelyett, hogy csak terméktulajdonságokat sorolunk fel, a „mi hasznunk van belőle?” elv alapján felépített marketinggel azt mutatjuk be, hogy a termékünk hogyan tudja kielégíteni az ügyfél igényeit és vágyait. 

Miért nem alkalmazzuk ezt a koncepciót, amikor közösségimédia-posztokat készítünk?

Amikor a közösségimédia-kommunikációkról van szó, elfeledkezünk erről az elvről. Minek kövessek egy olyan céges közösségimédia-oldalt, amelyik kitesz néhány képet az eseményeiről, és néha pár steril képet a termékeiről? Mi hasznom van nekem ebből? 

A követők ugyanis ezeket a kérdéseket teszik fel:

  • Miért kövesselek?
  • Miért adjak neked az értékes szabadidőmből? 
  • Mitől értékes számomra a kommunikációd?

Tehát a kérdés, amelyet minden közösségimédia-stratégának fel kell tennie, ez: 

Hogyan lesz a közösségimédia-oldalunk hasznos és értékes a célközönségünk számára?

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

A közösségi média nem egy faliújság

Sok cég közösségimédia-profilja nem más, mint egy online faliújság. Kiteszik, milyen rendezvényen voltak jelen, vagy milyet szerveztek, kiteszik a céges híreket, és itt meg is áll a tudomány. 

Persze ez jobb, mint a semmi, mégis egy elég szűk látókörű megközelítése ezeknek a felületeknek, melyek a nevünkben hordozzák a lényeget: KÖZÖSSÉGI média. Azonos érdeklődésű emberek közössége rendeződik egy topic köré, és interaktív kommunikációt folytatnak egy számukra releváns témáról. 

Kezdj a felületre úgy tekinteni, mintha műsorvezetője és moderátora lennél egy adott témának, mellyel kapcsolatban hasonszőrű és hasonló gondolkodású emberekkel szeretnéd magad körülvenni, akik aktívan kiveszik a részüket a közösségi élményből. 

Ahelyett, hogy úgy gondolnál a fiókotokra, mint egy faliújságra, ahol passzivitásra sarkallod a közönségedet azáltal, hogy unalmas híreket osztasz meg, kezeld úgy a fiókodat, mint egy fórum vagy egy panelbeszélgetés, amelynek te vagy az ötletgazdája és moderátora.

Így tudod kihozni belőle a maximumot, amitől az a márkád egyik legerősebb kommunikációs csatornája lehet. 

Hogyan élessz fel egy haldokló fiókot?

Amikor elszúrtuk a kommunikációt azzal, hogy passzívvá tettük a közönségünket azáltal, hogy nem igyekeztünk párbeszédet kialakítani a témánk köré, olyankor picit nehéz feladat visszahozni a fiókot az életbe, de nem lehetetlen. 

Arra nevelted a követőidet, hogy unalmas tartalmad van, amelyhez nem lehet hozzászólni, és maximum azért követnek, mert egyébként szeretik a márkádat, vagy érdekeltségük kötődik hozzá.

Ilyenkor kell bevetni olyan trükköket, amelyek interakciót váltanak ki az emberekből: játékok, kihívások, hashtag challenge-ek, pályázatok, szavazások, bármi, ami ráveszi őket, hogy aktív közösséggé váljanak. Vissza kell őket szoktatni arra, hogy itt van miről beszélni, azáltal, hogy bevonod őket a kommunikációba. 

Tedd a fókuszba az embert

Miért nem használjuk a legértékesebb tartalomtípust, amely az interneten létezik? Felhasználói generált tartalom, azaz UGC.

A felhasználói generált tartalom olyan tartalmakat jelent, amelyeket a közönségünk készített és megosztott a márkánkkal kapcsolatban.

Nem hisznek neked? Viszont egy másik hasonszőrűnek, aki érdek nélkül beszél rólad, már hinni fognak. Ez a típusú tartalom megnöveli a bizalmat, és társadalmi bizonyítékot szolgáltat. 

Ösztönözzük a követőinket, hogy osszák meg tapasztalataikat a márkánkkal kapcsolatban, például hozzunk létre egy hashtaget, vagy indítsunk egy versenyt. 

Ha ruhamárkát vezetünk, indítsunk versenyt, amelyben a követők egy adott hashtag használatával posztolhatnak képeket, melyeken a ruháinkat viselik. 

Ha kávézód van, ajánlj fel egy süteményt annak, aki kiposztolja, hogy nálad kávézott. 

Ha szalonod van, dobd be egy urnába azok nevét, akik kiposztolták, hogy nálad jártak, és a hónap végén sorsolj ki köztük egy ingyenes szolgáltatást. 

Ha szolgáltatásalapú a céged, hirdess meg egy pályázatot, amellyel a legügyesebb ügyfeleidet díjazod. 

A felhasználói generált tartalmakat megosztva bemutatjuk a közönségünknek, hogy a márkánk hiteles, és hogy mások is szeretik.

Történetmesélés, történetmesélés, történetmesélés

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb technika, mégsem használjuk. 

Valahogy berögzült az a hozzáállás, amikor kommunikációról van szó, hogy igyekszünk objektívek lenni. Pedig a közösségi médián az működik, ha szubjektívek vagyunk. Azért követlek téged, és azért követem a márkádat, mert arra vagyok kíváncsi, hogy Neked mi a véleményed. Ha objektív híreket szeretnék olvasni, felmegyek egy híroldalra. 

A történetmesélés egy hatékony módszer arra, hogy érzelmi kapcsolatot építsünk a közönséggel. 

Például, ha fitneszmárkaként jótékonysági eseményt szervezünk, ne csak azt írjuk ki, hogy egy csodás rendezvényre készülünk, ahol ez és ez lesz a program, ők lesznek az előadók, és ekkor és itt lesz.

Osszunk meg inkább egy történetet arról, hogy miért fontos ez a kezdeményezés számunkra, és hogyan kapcsolódik a vállalatunk értékeihez. Ez a típusú poszt nemcsak hogy reklámozza a rendezvényünket, de mélyebb kapcsolatot is létrehoz a közönséggel, bemutatva vállalatunk személyiségét.

Mindössze ezzel a néhány aprósággal teljesen fel lehet dobni egy lélektelennek tűnő és unalmas közösségimédia-kommunikációt.

Ha többet is szeretnél ebből, és olyan közösségimédia-kommunikációt szeretnél felépíteni, amire igazán büszkék lehettek, akkor lépj be a ContentPro tagsági csoportba, ahol folyamatos és hatékony támogatást kapsz mint kreatív tartalomkészítő vagy social media stratéga. 

A szerző

Csábi Boróka

Te vagy a brand alapítója

Ha ügyes vagy már építed a céged márkáját. Ha nagyon ügyes vagy, akkor nem csak a céged márkáját, de mellé a saját személyes márkádat is építed.

Azt látom, azok a cégek, ahol együtt épül a márkával a cég víziókkal és miértekkel rendelkező frontemberének személyes márkája, könnyebben és gyorsabban válnak ismertté.