fbpx

„Nem tudom, hogy mit posztoljak!”

poszt
Olvasási idő: 7-8 perc

nekem ez azt mutatja, hogy nincs tartalomstratégiád

Amikor ügyfeleimnek segítek személyes márkát építeni a közösségi médián vagy céges márkát építeni, gyakran szegezik nekem a kérdést: „Jó, de mit posztoljak?”

Nekem millió ötletem van mindig egy márka vagy személyes márka estében, hogy miről lehetne posztolni, mert látom, mi működik a közösségi médián. Azonnal beindul a fantáziám és ontom magamból az ötleteket, de ez kevés. Azt szeretném, hogy az ügyfelem is olyan kreatív állapotba kerüljön, hogy neki is millió posztötlete legyen.

Viszont az össze-vissza posztolgatást nem javaslom. Nagyon fontos, hogy minden poszt, minden egyes kommunikáció támogassa a központi személyes márkastratégiát és előre mozdítsa azt.

Célunk, hogy az emberek pontosan azt gondolják rólunk, amit mi szeretnénk, hogy gondoljanak rólunk. Pontosan azokat az érzéseket ébresszük fel bennük, amiket  fel szeretnénk ébreszteni bennük. Pontosan olyan imázs alakuljon ki a fejükben rólunk, amit szeretnénk, hogy kialakuljon.

Én ezt már majdnem művészetnek minősíteném, a kommunikáció művészetének. De egyáltalán nem kell hozzá nagy tehetségnek, vagy művésznek lenned; tervezhető, tanulható, kidolgozható és gyakorolható.

A bűvös varászszó pedig: tartalomstratégia.

Garantálom neked, ha van egy jó tartalomstratégiád, akkor soha többé nem fogsz üres fejjel a billentyűzet előtt ülni, és azon gondolkozni, hogy ma miről is posztolj!

Mi kell a tartalomstratégiához

A tartalomstratégia kialakítása nem egyszerű.

Jól kell ismerned hozzá a közönséged.

Jól kell ismerned magad, a szolgáltatásod/terméked.

Jól kell ismerned a piac és a szolgáltatásod kapcsolatát.

És jól kell ismerned a különböző közösségi média felületeket, hogy melyik mire jó, mit és hogyan kell kommunikálni ezeken a felületeken. Mindegyik közösségi média egy külön kis ökoszisztéma, amiben meg kell találnod a saját helyed és hangvételed.

A tartalom nem más, mint egy híd a terméked/szolgáltatásod és a közönséged között. Azt szeretnénk, hogy ezen a hídon átkeljen a közönséged és megérkezzen a megrendelőoldaladra, vagy bárhova, ahol megtörténik a vásárlás.

Minden egyes poszt ösztökélni vagy hátráltatni fogja, hogy ezen a hídon átkeljen és vásárlóvá konvertálódjon.

tartalomstratégia

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Hogyan alakítom ki a hidat? Hogyan alakítom ki a tartalomstratégiát?

Első lépés: kell egy precíz stratégia a személyes márkádnak.

Erről már írtam az előző cikkemben. Elolvashatod, mit értek én személyes márka stratégia alatt, ha erre a linkre kattintasz.

Második lépés a tartalomstratégia kidolgozása.

Meghatározzuk, melyik közösségi médián kell jelen lenned.

Ezen belül minden közösségi médiára külön tartalomstratégiát dolgozunk ki. Átfedések lehetnek, sőt, úgy logikus, ha vannak.

El kell dönteni a tartalom fizikai formátumát is: videó, cikk, bejegyzés, történet, infografika, kép album vagy képsorozat.  

Aztán, hogy pontosan miről írjunk vagy beszéljünk. Körülbelül 5 rovatot szoktam kidolgoztatni minden személyes márkával, így sosem lesz unalmas. Rovat 1,2,3,4,5. Minden rovatnak megvan a témája, tematikája – pontosan úgy, mint egy magazinban. Vagy nevezhetjük őket műsornak, sorozatnak is – pontosan úgy, mint a tévében.

Harmadik lépés a tartalom létrehozása.

Miután kész a tartalom, el kell dönteni, melyik elkészült tartalom milyen formában, hova kerül fel. Ezt hívják szétosztásnak és ez a negyedik lépés.

Lehetnek átfedések. Egy poszt kikerülhet Instagramra, LinkedInre és akár Pinterestre is. Viszont a kép méretén állítanék, mert minden platformnak megvan a saját méretspecifikációja.

Ezzel egy kommunikációs mátrixot hozunk létre, ami tervezhető, átlátható, és akár ki is szervezhető.

Tehát egy tartalmat több felületen is használunk.

Illetve a felületeket erősítjük azzal, hogy a nagyobb csatornáinkról terelünk forgalmat, a még induló kisebb csatornáinkra. Erre jó példa: Instagramról forgalmat terelünk a YouTube-ra. Vagy a hírlevél adatbázisunkból csinálunk Insta követőket, esetleg fordítva. A lehetőségek számának csak a kreatív képzelőerőd szab határt.

Tudom, hogy elsőre bonyolultnak hangzik, mert ehhez jól kell érteni az összes közösségi médiához és azok kapcsolataihoz. Viszont, ha egyszer megvagy ezzel a tervvel, nagyon könnyűvé válik a tartalomgyártás és szétosztás is. Erre jó tehát a tartalomstratégia.

Még egyszer összefoglalásként a folyamat következő:

Kell egy jó márkastratégia, abból levezetjük a tartalomstratégiát, létrehozzuk a tartalmat, majd szétosztjuk a felületeken.

Ha elakadnál a megvalósításban, fordulj hozzám bizalommal vagy jelentkezz a következő Te vagy a brand képzésre, ahol megtanulhatod a tartalomstratégia felállítás alapjait. 

A szerző

Csábi Boróka

Te vagy a brand alapítója

Az elmúlt években szinte minden iparágba beleláttam: építettem személyes márkát állami cégek vagy óriásvállalatok vezetőinek és értékesítőinek, egészen az egyéni vállalkozó sminkesig vagy kozmetikusig.

Jómagam is gyorsan felépítettem egy átütő személyes márkát, 2 év alatt elértem, hogy a magyar marketingszakma egyik jelentős befolyásaként tartsanak számon. Több száz embert mentoráltam és több ezer embert képeztem a személyes márkaépítés különböző folyamatain, több tízezer ember követ a különböző közösségimédia-platformokon és olvassa a cikkeimet, posztjaimat napi szinten. 17 éve foglalkozom önfejlesztéssel és 11 éve online marketinggel. Egész karrieremet a kommunikáció különböző területein töltöttem, a PR-tól kezdve a marketingen keresztül az értékesítésig. 

Jelentkezés
Nincs folyamatban lévő jelentkezésed.
0
×

Cart