Kosár

Hogyan marketingezz, ha nincs nagy büdzséd?

Olvasási idő: 5-6 perc

Minden vállalkozó számára életbevágó, hogy a marketingtevékenységek révén növekedést érjen el. De mit tehet az a vállalkozás, amelynek korlátozott a költségvetése, és nem engedheti meg magának egy külső marketingcsapat megbízását? Vagy mi van akkor, ha a vállalkozás már nagyobb, de továbbra is fontos, hogy a vezetők értsék és kézben tartsák a marketing fő elemeit? A válasz egyszerű: meg kell tanulnod a marketinget!

Az alapok megtanulása nemcsak a túléléshez, de a hosszú távú sikerhez is elengedhetetlen. Nem számít, hogy milyen méretű vállalkozásról van szó, a marketing a céged növekedésének és sikeres működésének egyik kulcsa.

Miért jó, ha a cégvezető is ért a marketinghez?

Mert senki sem ismeri a vállalkozásodat jobban, mint te magad. Te vagy az, aki a céged egyedi értékeit és üzenetét a legjobban át tudja adni. Te érted a célközönségedet, a termékedet vagy szolgáltatásodat, és te tudod, hogyan kell azt a legjobban értékesíteni. A marketing alapjainak elsajátítása lehetővé teszi számodra, hogy hatékony stratégiákat dolgozz ki, és irányítsd a vállalkozásodat, még akkor is, ha nem engedhetsz meg magadnak egy teljes marketingcsapatot.

De ez a tudás nem csak a kezdetekben fontos. Ha a vállalkozásod már nagyobb, és számos marketingszakemberrel dolgozik, az alapok ismerete továbbra is előnyt jelent a számodra. Lehetővé teszi, hogy hatékonyan kommunikálj a csapatoddal, megértsd a marketingelemeket, és irányítsd a stratégiákat. A marketing ismerete segít abban, hogy kritikus szemmel láthasd a kampányokat, és ha szükséges, beavatkozhass azokba.

Stratégia és tervezés: minden itt kezdődik

Ahhoz, hogy hatékony marketingtevékenységet végezhess, elengedhetetlen, hogy stratégiát dolgozz ki, és tervezést végezz. Ez a stratégia határozza meg, hogy a branded mit képvisel, milyen üzenetet közvetít, és milyen módon ér el célokat a célközönségeddel. A tervezés pedig lehetővé teszi, hogy előre gondolkodj, és strukturáltan építsd fel a marketingtevékenységeidet.

A brandstratégia felállítása dióhéjban

 • Határozd meg, hogy a branded milyen értékeket képvisel, milyen elképzeléseket közvetít a célközönség felé.
 • Azonosítsd a branded egyedi ajánlatát (Unique Selling Proposition, USP), amely kiemeli a vállalkozásodat a versenytársak közül.
 • Gondold át, milyen üzeneteket szeretnél kommunikálni a célközönséged felé, hogy azok relevánsak és meggyőzőek legyenek.

Dolgozd ki a marketingtervedet

 • Határozz meg célokat és mérhető KPI-okat (kulcsteljesítmény-mutatók), amelyek alapján értékelni tudod a marketingtevékenységek hatékonyságát.
 • Definiáld a célközönségedet részletesen, törekedj a demográfiai, pszichográfiai és viselkedési jellemzők pontos meghatározására.
 • Vizsgáld meg az árazási stratégiádat, azaz határozd meg, hogy milyen áron fogod értékesíteni a termékedet vagy szolgáltatásodat, figyelembe véve a piaci versenyt és a célcsoportod vásárlóerejét.
 • Határozd meg, mely felületeken és csatornákon szeretnél megjelenni, például online (weboldal, közösségimédia-platformok, e-mail marketing) és offline (nyomtatott anyagok, rendezvények, szponzoráció) területeken.

Ez a stratégia és tervezés az első lépés a hatékony marketingtevékenység felé. Ez segít abban, hogy az üzeneted és a branded kiemelkedjen a versenytársak közül, és hatékonyan érje el a célközönségedet.

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasónk. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

A marketing ingyen van, ha…

Az olcsó vagy ingyenes marketingeszközök között a közösségi média és a tartalommarketing kulcsfontosságú szerepet játszik.

A közösségimédia-platformok, mint például a Facebook, az Instagram, a TikTok és a LinkedIn ingyenesek, és lehetővé teszik az interakciót a követőiddel. A közösségi média segítségével építheted és erősítheted a kapcsolatot a célközönségeddel, valamint növelheted a brand ismertségét.

A tartalommarketing pedig az, amikor minőségi és értékes tartalmakat hozol létre, amelyek relevánsak a célközönséged számára. Ezek a tartalmak lehetnek blogbejegyzések, cikkek, videók, posztok. A tartalommarketing segítségével szakértőként jelenhetsz meg a területeden, és megoszthatod a tudásodat, tapasztalataidat és megoldásaidat a célcsoportoddal. Ez hozzájárulhat a követői bázisod növekedéséhez, a brand hitelességének erősítéséhez és a követőid elköteleződéséhez.

A közösségi média és a tartalommarketing kombinációja lehetővé teszi számodra, hogy célzottan kommunikálj a célközönségeddel, és a tartalmaid által értéket nyújts nekik. Ez segít a brand elérésének növelésében, az ügyfelek bevonásában, és hosszú távú kapcsolatok kiépítésében.

Ez is szinte ingyen van…

A partner-együttműködések és a barteralapú influenszer-együttműködések zseniális eredményt hoznak, anélkül hogy jelentős pénzügyi ráfordítást igényelnének. Ezek a megközelítések a közösségimédia-platformokon keresztül különösen hatékonyak lehetnek.

Ha a partner-együttműködések során olyan más vállalkozásokkal vagy személyiségekkel működsz együtt, akik hasonló célközönséget céloznak meg, az lehetővé teszi, hogy egymást hasznosítsátok a célközönség elérése érdekében. Például lehetőség van közös promóciókra, közös eseményekre, vagy akár egymás közti ajánlásokra. Ezáltal növelheted a márkád ismertségét, és új közönségekhez juthatsz el.

Az influenszer-együttműködések a közösségimédia-platformokra épülnek, és arra a tényre támaszkodnak, hogy egy influenszer már megszerzett egy jelentős követőbázist. Az influenszer egyedi tartalmat oszt meg rólad a saját hangvételében, a saját közönségével, ami hozzájárul az elérések és a követői bázis növekedéséhez.

Kisebb influenszerekkel felépíthető barteralapú együttműködés, így ennél a marketingeszköznél sem lehet kifogás a korlátozott büdzsé.

Énmárkát építeni sem kerül semmibe

Az énmárka építése rendkívül fontos lehet a kis- vagy induló vállalkozók számára, mert egy szimpatikus és hiteles személyiségre hamarabb felfigyelnek az emberek, mint egy logóra vagy üzleti névre. Az énmárka az a taktika, amellyel a vállalkozó a saját személyes márkáját építi fel, és amellyel kiemeli egyéniségét, értékeit és szakértelmét.

Az organikus énmárkaépítés különösen hatékony lehet a közösségimédia-platformokon keresztül. Ez lehetőséget ad arra, hogy közvetlen kapcsolatot építs és kommunikálj a célközönségeddel, hogy tartalmakat, történeteket és értékeket ossz meg, illetve segít abban, hogy vállalkozóként egyedi és megkülönböztethető legyél a versenytársaidtól.

Az emberek ugyanis hajlamosak azokat a személyeket választani, akikre emlékeznek, akik értékrendjéhez kapcsolódni tudnak, illetve akik a számukra szimpatikusak.

Az organikus énmárkaépítés tehát az olcsó vagy teljesen ingyenes marketingmegoldások közé tartozik a kisvállalkozók számára. Mindazonáltal az énmárkaépítés az a hosszú távú befektetés, amely segít kiemelni a kisvállalkozót a konkurenciából, és megszilárdítja a brand hitelességét és elismertségét.

Kreativitás és merészség

A kreativitás és merészség rendkívül fontosak a kisvállalkozók számára, az új megközelítések keresése lehetővé teszi, hogy korlátozott költségvetés mellett is kiugró eredményt érjünk el.

A rugalmasság, a kísérletezés és a nyitottság kulcsfontosságúak, hogy új dolgokat merjünk kipróbálni, és hatékony stratégiákat válasszunk, valamint finomítsuk a marketing-megközelítéseinket.

Versenyek, pályázatok indítása, a követők bevonása, a vevőinket rávenni, hogy posztoljanak rólunk, a médiahackek és egyéb gerillamarketing-trükkök hatalmas kiugrási lehetőséget nyújtanak egy feltörekvő brand számára. És a legtöbb esetben ezek szinte semmibe nem kerülnek.

Ezt csináld, mert ez szinte ingyen van

Ha a vállalkozásnak korlátozott a költségvetése, akkor is fontos a marketingtevékenységek révén növekedést elérnie. Fogadd meg ezeket a tanácsokat, és nemsokára lesz pénzed csapatok megbízására:

 • A cégvezető számára a marketing alapjainak elsajátítása lehetővé teszi a hatékony stratégiák kidolgozását és irányítását.
 • Az olcsó vagy ingyenes marketingeszközök között a közösségi média és a tartalommarketing kulcsfontosságú szerepet játszanak.
 • Az énmárka építése rendkívül fontos lehet a kisvállalkozók számára, mert egy szimpatikus és hiteles személyiségre hamarabb felfigyelnek az emberek, mint egy logóra vagy üzleti névre.
 • A kreativitás és a merészség a marketingben egy kisebb márka számára hatalmas kiugrási pontot jelenthetnek.

A szerző

Csábi Boróka

Te vagy a brand alapítója

Ha ügyes vagy már építed a céged márkáját. Ha nagyon ügyes vagy, akkor nem csak a céged márkáját, de mellé a saját személyes márkádat is építed.

Azt látom, azok a cégek, ahol együtt épül a márkával a cég víziókkal és miértekkel rendelkező frontemberének személyes márkája, könnyebben és gyorsabban válnak ismertté.